Świąteczne pierniczki
Składniki:
- 55 dag mąki drobnomielonej orkiszowej lub pszennej z pełnego ziarna
- 30 dag miodu naturalnego ale lejącego
- 10 dag melasy lub zmielonego cukru trzcinowego
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika – około 40g do50g
- kakao (opcjonalnie 2 łyżeczki)
Nie zalecamy stosowania kolorowych, słodkich posypek, dlatego do dekorowania pierniczków polecamy:
- sezam, słonecznik, amarantus, żurawinę, pestki z dyni, orzechy, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe;
- rozpuszczoną gorzką czekoladę;
- lukier z cukru trzcinowego.
Jedno białko jajka roztrzepane mikserem mieszać z cukrem pudrem (zrobionym z cukru trzcinowego w młynku od kawy) z dodatkiem soku z cytryny. Ucierać razem do jednolitej gęstej masy. Żeby zrobić kolorowy lukier należy dodać odrobinę:
- soku z buraków (czerwony);
- soku z jagód (niebieski);
- soku z marchewki (pomarańczowy).
- 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych;
- łyżka cukru trzcinowego;
- łyżka wody;
- pół łyżki oliwy/oleju;
- można też spróbować dodać odrobinę soku z cytryny.
Jeśli macie inne swoje sprawdzone zdrowe i naturalne przepisy podzielcie się z nami!
Wystarczy przesłać przepis na adres poczty przedszkolnej, a my zamieścimy go na blogu.
Przepis ze strony www.ZdrowyPrzedszkolak.org
Znajdziecie tam Państwo dużo więcej ciekawych i zdrowych przepisów. POLECAMY !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz