ZMIENIAMY SIĘ DLA WAS

BLOG DLA AKTYWNYCH RODZICÓW

31 stycznia 2014

PRTZEPISY NA ZDROWE PASTY

Pasta z brązowej soczewicy
Składniki:
  • 1 szkl. soczewicy brązowej
  • ½ szkl. nasion słonecznika i pestek dyni
  • 2 ogórki kiszone
  • natka pietruszki
Namoczoną wcześniej soczewicę gotujemy w małej ilości wody przez ok.30 min. W tym czasie podprażamy na patelni słonecznik. Ugotowaną soczewicę oraz słonecznik miskujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony ogórek kiszony oraz natkę. Smarujemy pieczywo i posypujemy sezamem (gomasio)

Marta Kierzkowska-Grzybek

Pasta z zielonej soczewicy
Składniki:
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • pół szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów w zalewie
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • olej z pestek winogron
Ugotuj do miękkości soczewicę pod koniec dodając trochę soli. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem dodając zioła prowansalskie, gdy cebula zmięknie dodaj przecier pomidorowy, kurkumę i soczewicę. Duś jeszcze przez 15-20 min. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Solimy, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub natki pietruszki, świeży lub suszony tymianek, oregano. I wszystko na koniec mieszamy z amarantusem. Gotowe nadzienie układamy na połówki wydrążonych cukinii i zapiekamy w piekarniku ok.10 – 15 min.
Dominika Adamczyk 

Pasta z białej fasoli
Składniki:
  • 1 marchew, pietruszka, cebula
  • kawałek selera
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli białej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kapusty kiszonej
  • majeranek, tymianek, pieprz, sól
Marchew , pietruszkę, seler, cebulę pokroić i włożyć do piekarnika na ok.20 min.  Ugotowaną fasolę zmiksować na gładko z upieczonymi warzywami. Dodać kiszoną kapustę  i przyprawy. Wymieszać.

Marta Kierzkowska-Grzybek

 Pasta brokułowa

Składniki:
2 ząbki czosnku
300 g brokuła
łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego) - można pominąć
przyprawy (zioła, sól, pieprz)
 Dodatki można komponować dowolnie, myślę, że pasowałyby suszone pomidory lub przysmażona cebulka. U nas dziś wersja podstawowa, szybka w wykonaniu (pomocny będzie blender).
Brokuł należy obgotować do miękkości, ostudzić i zmiksować z pozostałymi składnikami. 
Pastę przechowywać w lodówce max. 5 dni.

Pasta marchewkowa z kokosem


 Składniki
1/2 kg marchewki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki oliwy/ oleju
płaska łyżeczka curry
płaska łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
płaska łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
płaska łyżeczka zmielonego kuminu
sól
 Wykonanie
W niedużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam curry, kumin i kolendrę, prażę przez minutę na niewielkim ogniu mieszając. Dodaję imbir, po chwili obrane, pokrojone (jakkolwiek) marchewki, mieszam, wlewam 2 szklanki wody, zagotowuję, dodaję symboliczną ilość soli (powiedzmy pół płaskiej łyżeczki) i gotuję na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką do całkowitej miękkości warzyw (+/- 25 minut).
Do blendera wrzucam wiórki, miksuję przez kilka minut aż puszczą aromat. Wiórki można też uprażyć na patelni i dodać bezpośrednio do marchewki  Dodaję lekko przestudzone marchewki wraz z wodą z gotowania (można ją dolewać partiami - kontrolując gęstość pasty) i kręcę do uzyskania smarownej masy- nie musi być super - gładka. Teraz można dosmaczyć solą. Od razu dodam, że po odstaniu, pasta trochę traci na ostrości i gęstnieje, więc nie przejmujemy się, jeśli wyda się nam zbyt ostra czy za rzadka. 

Smacznego!

 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz