Pasta z brązowej soczewicy
Składniki:
Marta Kierzkowska-Grzybek
Pasta z zielonej soczewicy
Składniki:
Solimy, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub natki pietruszki, świeży lub suszony tymianek, oregano. I wszystko na koniec mieszamy z amarantusem. Gotowe nadzienie układamy na połówki wydrążonych cukinii i zapiekamy w piekarniku ok.10 – 15 min.
Dominika Adamczyk
Pasta z białej fasoli
Składniki:
Marta Kierzkowska-Grzybek
Pasta marchewkowa z kokosem
Składniki
1/2 kg marchewki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki oliwy/ oleju
płaska łyżeczka curry
płaska łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
płaska łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
płaska łyżeczka zmielonego kuminu
sól
Wykonanie
W niedużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam curry, kumin i kolendrę, prażę przez minutę na niewielkim ogniu mieszając. Dodaję imbir, po chwili obrane, pokrojone (jakkolwiek) marchewki, mieszam, wlewam 2 szklanki wody, zagotowuję, dodaję symboliczną ilość soli (powiedzmy pół płaskiej łyżeczki) i gotuję na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką do całkowitej miękkości warzyw (+/- 25 minut).
Do blendera wrzucam wiórki, miksuję przez kilka minut aż puszczą aromat. Wiórki można też uprażyć na patelni i dodać bezpośrednio do marchewki Dodaję lekko przestudzone marchewki wraz z wodą z gotowania (można ją dolewać partiami - kontrolując gęstość pasty) i kręcę do uzyskania smarownej masy- nie musi być super - gładka. Teraz można dosmaczyć solą. Od razu dodam, że po odstaniu, pasta trochę traci na ostrości i gęstnieje, więc nie przejmujemy się, jeśli wyda się nam zbyt ostra czy za rzadka.
Składniki:
- 1 szkl. soczewicy brązowej
- ½ szkl. nasion słonecznika i pestek dyni
- 2 ogórki kiszone
- natka pietruszki
Marta Kierzkowska-Grzybek
Pasta z zielonej soczewicy
Składniki:
- pół szklanki zielonej soczewicy
- 1 cebula
- dwa ząbki czosnku
- pół szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów w zalewie
- kurkuma
- zioła prowansalskie
- sól
- olej z pestek winogron
Solimy, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub natki pietruszki, świeży lub suszony tymianek, oregano. I wszystko na koniec mieszamy z amarantusem. Gotowe nadzienie układamy na połówki wydrążonych cukinii i zapiekamy w piekarniku ok.10 – 15 min.
Dominika Adamczyk
Pasta z białej fasoli
Składniki:
- 1 marchew, pietruszka, cebula
- kawałek selera
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli białej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki kapusty kiszonej
- majeranek, tymianek, pieprz, sól
Marta Kierzkowska-Grzybek
Pasta brokułowa
Składniki:
2 ząbki czosnku
300 g brokuła
łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego) - można pominąć
przyprawy (zioła, sól, pieprz)
Dodatki
można komponować dowolnie, myślę, że pasowałyby suszone pomidory lub
przysmażona cebulka. U nas dziś wersja podstawowa, szybka w wykonaniu
(pomocny będzie blender).
Brokuł należy obgotować do miękkości, ostudzić i zmiksować z pozostałymi składnikami.
Pastę przechowywać w lodówce max. 5 dni.
Pasta marchewkowa z kokosem
Składniki
1/2 kg marchewki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki oliwy/ oleju
płaska łyżeczka curry
płaska łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
płaska łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
płaska łyżeczka zmielonego kuminu
sól
Wykonanie
W niedużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam curry, kumin i kolendrę, prażę przez minutę na niewielkim ogniu mieszając. Dodaję imbir, po chwili obrane, pokrojone (jakkolwiek) marchewki, mieszam, wlewam 2 szklanki wody, zagotowuję, dodaję symboliczną ilość soli (powiedzmy pół płaskiej łyżeczki) i gotuję na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką do całkowitej miękkości warzyw (+/- 25 minut).
Do blendera wrzucam wiórki, miksuję przez kilka minut aż puszczą aromat. Wiórki można też uprażyć na patelni i dodać bezpośrednio do marchewki Dodaję lekko przestudzone marchewki wraz z wodą z gotowania (można ją dolewać partiami - kontrolując gęstość pasty) i kręcę do uzyskania smarownej masy- nie musi być super - gładka. Teraz można dosmaczyć solą. Od razu dodam, że po odstaniu, pasta trochę traci na ostrości i gęstnieje, więc nie przejmujemy się, jeśli wyda się nam zbyt ostra czy za rzadka.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz